pixel

Пробив в преговорите за „Турски поток“

При добра воля на Турция и Русия, може да има прогрес в реализирането на проекта „Турски поток“. Това обяви Аркадий Дворкович след преговори в Москва с турския му колега Мехмет Шимшек.

„По „Турския поток“ Анкара потвърди откритостта си за възобновяването на диалога по тази тема. Днес министърът на енергетиката Александър Новак ще проведе консултации със своите колеги и по този въпрос“, посочи Дворкович.

Според него „при наличието на добра воля от страните, може да напреднат бързо“, въпреки че проектът се намира на по-ранен стадий, в сравнение с другите проекти за експортни газопроводи на Русия.

Двете страни имаха редица противоречия по съвместния газопровод, по някои от въпросите се стигна и до арбитраж. Очевидно след генералното затопляне на отношенията между Анкара и Москва, преговорите по „Турски поток“ също придобиват положителен обрат.

Обсъждан е  и проектът за изграждането на АЕЦ „Аккую“ в Турция. „Тук вече има движение. От турската страна се дообработва необходимата нормативна база. Ние се надяваме да се движим достатъчно бързо“, поясни Аркадий Дворкович.

Може да харесате още...