pixel

Пробват създаване на възобновяем петрол

Пробват създаване на възобновяем петрол

Много учени работят по откриване на алтернативни източници на енергия. Група американски изследователи от Университета на Минесота пък се опитва да направи възобновяем самият процес на създаване на течното гориво.

Екипът начело с Лари Уокет работи по технология за създаване на петрол от бактерии. Идеята е да се комбинират бактериални видове, така че резултатът от тяхната съжителство да бъде гориво, подобно на петрола.

Процесът по производство на „жив” петрол изглежда така: Бактерия Synechococcus поглъща въглеродния двуокис от атмосферата и под въздействие на светлината го превръща в захар, която пък е храна за нов тип генетично модифицирана бактерия Shewanella. В резултат на този процес се получават мастни киселини и и по-късно кетони.

Най-накрая, под въздействието на катализатор се получава дизелово гориво. Така, че теоретична възможност за получаване на нефтени продукти от бактерия, която поглъща въглероден двуокис, какъвто има в предостатъчни количества, вече е налице. Остава идеята да се реализира в практиката.

greentech.bg

Може да харесате още...