pixel

Продажбите на системи за съхранение на соларна енергия ще скочат в Германия

„Тиха революция“ се случва неусетно във фотоволтаичния сектор в Германия: задава се бум на системите за съхранение на соларна енергия, според Гемската агенция за търговия и инвестиции (ГАТИ).

Решенията за съхранение все повече помагат да се балансира предлагането с търсенето в електро-мрежата, посочи Тобиас Ротахер от ГАТИ.

Докато германските политически лидери и медиите до голяма степен се фокусират върху интелигентните мрежи като отговор на нарастващото търсене в мрежата и последващите колебания на пазарните цени, ГАТИ казва, че решенията за съхранение вече правят това – помагат за решаване на проблема. Агенцията прогнозира, че търсенето на системи за съхранение скоро ще преживее „бум“ в страната.

ГАТИ – агенцията за промотиране на чуждестранните инвестиции и търговията при немското министерство на икономиката и енергетиката – даже говори за „тиха революция“, която се случва във фотоволтаичната индустрия.

Фотоволтаичните мощности в Германия достигнаха нов рекорд от 15 GW на 11 май – постижение, което за кратко тласна цените на енергията на отрицателна територия, отбелязва ГАТИ. „Балансиране на доставките и търсенето в мрежата изправя операторите на мражата пред значително предизвикателство и води до колебания в пазарните цени“, казва мениджърът по възобновяеми енергийни системи в ГАТИ Тобиас Ротахер.“Точно това е мястото, където се намесват решенията за съхранение“.

„Много от слънчеви инсталации вече ще са се изплатили в следващите няколко години, а някои скоро ще достигнат края на своя 20-годишен договор за преференциални цени“, добавя Ротахер. На фона на модерната и и евтина технология за батерии, която сега е на разположение на пазара, собствениците са в състояние да съхраняват излишната енергия през деня, вместо да я подават към мрежата при ниски изкупни цени, а след това да я купуват вечер, когато токът е по-скъп. Това помага за намаляване на колебанията в мрежата.

Компанията за маркетингови проучвания EuPD очаква продажбите на системи за съхранение на соларна енергия в Германия да достигнат 100 000 единици през 2018 г., в сравнение с 6000 през 2013 година. Това е развитие, което не е останало незабелязано от някои политици. Наскоро федералният министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел призова батерийната технология да „бъде върната на позицията си като водеща в германската индустрия“.

greentech.bg

Може да харесате още...