pixel

Производители очакват ръст на потреблението на биопродукти

Производители очакват ръст на потреблението на биопродукти

Нарастване на потреблението на биопродукти очакват производителите на екохрани, Това съобщи председателят на управителния съвет на Българска асоциация Биопродукти Веселина Ралчева пред Дарик радио.

По думите й по интернет вече се организират директни заявки на потребители, които изкупуват стоката на биофермери в страната.

Въпреки това обаче все още сме далеч от европейските нива на консумация на биопродукти.

Все повече млади хора и младите майки държат да купуват безопасни и качествени продукти. Има сериозно търсене и се получава парадокс, че смятаме, че няма търсене, но има хора, които търсят, но смятат, че няма такива продукти. Текат процеси на организиране на потребителски групи, при които се осъществява пряк контакт между потребителя и производителя. Може би за първи път тази година ще организираме преки доставки за потребителски групи, които един вид се абонират за определен фермер или група фермери, коментира Ралчева, цитирана от Dariknews.bg.

Европейските субсидии за подпомагане на биопроизводителите са над 600 млн. лева. От тези пари ние сме усвоили малко под 2% или около 10 млн. лева.

Според Веселина Ралчева близо 30% от подадените проекти на биопроизводителите за европейско финансиране на техните стопанства са отхвърлени още при подаването.

econ.bg

Може да харесате още...