pixel

Прост и евтин начин за производство на метанол чрез CO2 и слънчева светлина

Прост и евтин начин за производство на метанол чрез CO2 и слънчева светлина

Повечето досегашни методи за производство на метанол от въглероден двуокис включват използването на много електроенергия, високо налягане и високи температури, както и употребата на токсични химикали или редкоземни елементи като кадмий и телур. Екип от изследователи от Университета на Тексас в Арлингтън (UTA) е разработил нов метод, за който учените твърдят, че е по-безопасен, по-евтин, а и по-лесен, отколкото съвременните подходи. Според учените, новият процес може да бъде мащабиран до промишлен мащаб лесно, за да се даде възможност на CO2 от електроцентралите да се улавя и да се превръща в гориво.

Най-простата от алкохолните молекули (и отровна за хората), метанолът (СН30Н) може да се превърне във форма на био-дизел и да се използва за гориво в двигатели. Той е също така важен химикал за производството на пластмаси, лепила и разтворители.

Д-р Кришнан Раджешвар, изтъкнат професор по химия и биохимия и съосновател на Центъра за възобновяема енергия, нука и технологии (CREST) при Университета на Тексас в Арлингтън, описва новия процес за производство на метанол, разработен от неговия екип, като фото-електрохимична версия на фотосинтезата, която се наблщдава ри растенията.

Сърцето на тази техника използва термичен процес за покриване на наножички от меден оксид (CuO) с друга форма на меден оксид (Cu2О) и потапяне в разтвор, богат на въглероден двуокис. Хибридните масиви от CuO-Cu2О наножички се излагат на слънчева светлина – или на симулирана слънчева светлина в лабораторията – което предизвиква химична реакция и производство на течен метанол. Екипът казва, че при експериментите е генериран метанол с 95% електрохимична ефективност електрохимични и без използване на много енергия.

По въпроса дали този процес може да се използва за създаване на гориво на отдалечени места като Аляска, д-р Раджешвар казва, че процесът  може да се комбинира с работата на генераторите за производство на електроенергия, за да се улавя техният отпадъчен CO2 и да се превръща в полезно гориво.

greentech.bg

Може да харесате още...