pixel

Проучват за нефт и газ край Варна още 2 години

Проучват за нефт и газ край Варна още 2 години

Правителството удължи с две години срока на разрешението, дадено на „Мелроуз Рисорсиз” за търсене и проучване на нефт и газ в Блок Галата. Размерът на Блок Галата се намалява от 1886.66 кв. км на 1786.86 кв. км, а минималната работна програма на дружеството – от 8 на 5 сондажа, като с това целите на предоставеното разрешение за търсене и проучване не се изменят.

Шотландската компания е единствената, която добива природен газ у нас. Количеството е около 400 млн. куб. м годишно, или около 20 на сто от потреблението ни. Тя продава природният газ на “Булгаргаз” на цени, значително по-ниски от тези на вносното руско гориво. Суровината се добива от находищата край Калиакра, които бяха открити в средата на 2010 г. Газовото находище “Галата” е вече изчерпано, но се очаква да бъде трансформирано в газохранилище. “Мелроуз” и в момента използват инфраструктурата на “Галата”, за да доставят природния газ на “Булгаргаз”.

С друго решение, правителството предостави 25-годишна концесия за добив на строителни материали – пясъци, от находище „Лозево” на „Стройресурс” ООД. Теренът се намира в землището на с. Лозево, област Шумен, и е с площ 45 686 кв. м. За срока на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 230 хил. лв.

econ.bg

Може да харесате още...