pixel

Първа по рода си инсталация преобразува въглеродния двуокис в тухли

Първа по рода си инсталация преобразува въглеродния двуокис в тухли

Нов пилотен завод, който наскоро стартира работа в Австралия, цели да се бори с глобалното затопляне чрез преобразуване на въглеродния диоксид в тухли. Фабриката е „кулминацията“ на повече усилия шест години от Университета на Нюкасъл, химическата компания Orica и GreenMag Group. Това е първото по рода си новото съоръжение, което може да „затвори“ въглеродната верига и да спре нахлуването на парникови газове в атмосферата.

Когато става въпрос за глобалното затопляне, хората са „между чука и наковалнята“: от една страна парниковите газове неизбежно се изпомпват в атмосферата от промишлеността, енергетиката, та даже и от редица естествени процеси, а от друга страна емисиите, които допринасят за изменението на климата, дестабилизират системи, на които хората разчитат за оцеляването си. Новият завод може радикално промени това.

Заводът ще бъде разположен в Университета на Нюкасъл. Mineral Carbonation International (MCi) ще вложи 9 милиона щатски долара за период от четири години, за да изгради съоръжението. Тухлите могат да се използват като строителни материали по този начин оползотворяват въглерода. Иън Смит, главен изпълнителен директор на Orica, казва, че технологията може да се използва от всички електроцентралите в целия свят.

„Това ще даде възможност не само за нас като компания, но и на всички работещи с въглища електроцентрали по целия свят да бъдат оборудвани с новата технология, така че могат да улавят своите въглеродни „отпадъци“. Иначе ако погледнете идеята за Co2 съхранение под земята, това може да се прилага само при  определени геоложки формации. А новата технология може да работи навсякъде, където има електроцентрали.“

Други приложения включват използване на „тухлите“ за улична настилка и за зелено строителство.

При нива на CO2, които вече са достигнали над 400 части на милион тази година, този тип технология е от решаващо значение за забавяне на тенденцията на глобално затопляне. Петдесет такива инсталации за улавяне на въглерод по света биха могли да улавят по над един милиард тона CO2 годишно.

greentech.bg

Може да харесате още...