pixel

Първа зарядна станция за електрически коли с вятърна енергия

Първа зарядна станция за електрически коли с вятърна енергия

Британската компания за възобновяема енергетика Ecotricity обяви първото в света зарядно устройство за електромобили, което получава енергия от вятърни турбини. Благодарение на него, потребителите от GreenPark в Южен Рединг ще имат достъп до чист източник на енергия за зареждане на своите електрически коли.

Зарядната станция на Ecotricity разчита на енергия от вятъра и слънцето

Иновационното устройство може да зарежда едновременно два автомобила. Системата разполага и със слънчеви батерии, които дублират работата на вятърните турбини при затишие. Самите вятърни турбини са способни да генерират 3,5 мегавата екологично чиста енергия годишно, по данни на Ecotricity.

Зарядната станция поддържа всички типове контакти за електромобили, разпространени на пазара в момента. За пълно зареждане на батериите на сегашните коли са необходими около два часа, но автомобилите от следващо поколение ще се зареждат само за 20 минути.

Ecotricity планира да инсталира своите зарядни устройства, оборудвани с вятърни турбини и слънчеви панели, в мрежата на Welcome Break, която обхваща цялата страна. След като бъде завършена напълно инфраструктурата, притежателите на електромобили ще могат да се придвижват от Лондон до Единбург, без колите им да отделят вредни газове.

greentech.bg

Може да харесате още...