pixel

Първи конвертиран хибриден влак променя правилата на релсите

Първи конвертиран хибриден влак променя правилата на релсите

Хибридните автомобили и хибридните автобуси са факт вече доста дълго, дори са се превърнали в нещо добре познато в автомобилния транспорт.

Теоретично преходът към хибридно захранване при влаковете трябва да е нещо лесно, тъй като много от тях така или иначе имат устройства за дизелови и електрически двигатели, които се използват алтернативно в зависимост от това дали ЖП трасетата имат електрическо захранване.

Но поради редица фактори, като например по-дългите цикли на планиране на капиталовите инвестиции, чувствителността към надеждността и по-екстремните условия, с които се сблъскват влакове, хибридната технология се бави в своя скок към релсите. Засега тя е ограничена предимно до маневрените локомотиви, които имат особено висока енергийни загуби. Това е път да се промени. Носителят на промяната е първият конвертиран хибриден влак, возещ пътници в Германия – част от пилотен проект за хибриден влак.

Първият проект за влак-хибрид ще превозват пътници между Ашафенбург и Милтенберг, югоизточно от Франкфурт на Майн. Маршрутът има 14 спирки за 37 км. Това значи, че има много възможности за презареждане на батериите с с регенеративната спирачна система.

Локомотив Siemens Desiro Classic VT 642, който е ремонтиран и преоборудван с батерии и регенеративна спирачна система, е началото на проекта. Там, където някога е имало два 275-киловатови дизелови двигателя, сега има два 315-киловатови хибридни захранващи блока, които задвижват влака. Новата система за задвижване цели намаляване на разхода на гориво и на емисиите на парникови газове с 25%. Това се постига чрез натрупване на енергия, генерирана по време на спирането, в батериите – за по-късна употреба.

В допълнение към намаляването на разхода на гориво хибридните агрегати позволяват екологично придвижване на влака в чувствителни или гъсто населени места, като и в зоните на гарите.  Спирачната енергия може да се съхранява в литиево-йонната батерия и се използва за стартиране, ускоряване или за захранване на електроуреди във влака. Самите батерийни модули са разположени върху покрива, където се охлаждат от въздушния поток в горната част на влака по време на движение.

Ако пилотния проект излезе успешен, възможността за конвертиране на съществуващите локомотиви към хибридната технология може значително да ускори налагането на енергоспестяващи трикове за влаковите линии. Тогава няма да е нужно ЖП компаниите да чакат тяхното съществуващо оборудване да се амортизира напълно, за да инвестират в хибридни конверсии на съществуващите локомотиви.

greentech.bg

Може да харесате още...