pixel

Първият офис у нас, който се захранва само от Слънцето

Във Варна “заработи” първата енергийнонезависима бизнес сграда в страната. Тя е в район без достъп до електропреносната мрежа и се захранва изцяло от слънчевата енергия. За ден общата консумация на електричество, произведено от соларните панели е под един киловат.

Офисцентърът се състои от три еднакви дървени постройки. В тях токът никога не спира.

“Ние не зависим от множество фактори, ние зависим единствено от наличието на слънце”, коментира инж. Кольо Орешков – управител на Център за енергийни решения.

В центъра не липсва нищо от съвременните технологии и удобства, свързани с електричеството.

“Освен компютрите и сървъри, захранваме бойлерите за топла вода, а също така имаме кухня и работилница”, разказа унж. Мирослав Гуцалов.

“Веднага се задава въпросът дали си правим кафе или си топлим сандвичите. Да, вдига се товарът с един-два киловата при правенето на кафе и на сандвичите, но иначе за работата на целия център консумацията ни реалната е 800 вата”, каза още инж. Орешков.

Системата в центъра е 5 киловата и е с дългогодишна гаранция. Инвестицията е между 20 и 25 хиляди лева. В замяна на това сметките за ток в следващите 15 години са напълно забравени.

Офис център, който се състои от 3 еднакви дървени постройки, е първият, който се захранва с електричество изцяло и само чрез слънчева енергия. Първата енергийно независима бизнес сграда в България се намира във Варна.

Инвестицията за системата, която е с мощност 5 киловата, е между 20 и 25 хил. лв. и има „дългогодишна гаранция“, съобщи БНТ.

В сградата се поддържат компютърни системи, сървъри, отопление, осветление, бойлери и малка кухня. Извън консумацията на малката кухня, общата консумация на целия комплекс е 800 вата (под 1 киловат), обяснява пред националната медия инж. Кольо Орешков, управител на Център за енергийни решения.

Може да харесате още...