pixel

Първото в света радио, захранвано от растения

Moss FM е първото в света радио, захранвано от растения! Спретнато подредени саксии с мъх формират фото-микробна горивна клетка, която улавя електроните, генерирани по време на фотосинтезата, и ги конвертира в електричество, дори когато е сумрачно или облачно. Проектът е разработен от швейцарския дизайнер Фабиен Фелдер в сътрудничество с учени от университета в Кеймбридж – д-р Паоло Бомбели и Рос Денис. Въпреки че технологията е все още в начален стадий, екипът се надява, че тя ще стане търговски жизнеспособна след по-малко от 5-10 години.

Фото-микробните горивни клетки, използвани в Moss FM, се формират от композит от водозадържащ материал, проводими материали и биологичен материал, отгоре върху които расте мъх. Десетте саксии, които захранват радиото с ток, са свързани с аноди, които събират електроните, генерирани от фотосинтезата, и катоди, където се консумират електроните. Външна верига свързва цялата система.

Фабиен Фелдер е конструирал радиото изцяло от изхвърлени материали и го захванал „като биохимически експеримент“, което позволява по-нататъшно проучване на фото-микробните горивни клетки. Разработката е забележителна не само защото е първото „растително-захранвано радио“, но и защото това е първият път, когато нововъзникващата технология се използва за захранване на нещо изискващо повече електроенергия от малък  LCD дисплей.

Може да харесате още...