pixel

Путин нареди да започне прокарването на „Турски поток“ през Черно море

Шефът на руския газов гигант „Газпром“ Алексей Милер е заявил на президента на Русия Владимир Путин, че компанията е готова да започне полагането на тръбите от морския участък на газопровода „Турски поток“ през идните няколко дни. „Докладвам ви за  готовността до няколко дни да започнем морското полагане на тръби“, цитира агенция ТАСС думите на Милер, който допълнил, че чака заповед за старта. „Започвайте работа“, наредил Путин.

Руският държавен глава изразил увереност, че Турция ще подкрепя проекта.

Предишните съобщения на „Газпром“ бяха, че планира да започне полагането на тръбите за първата линия от газопровода „Турски поток“ през лятото на тази година. В края на март в руския участък е приключило пробиването на първия микротунел, вторият микротунел е готов на 97.5 процента.

Проектът „Турски поток“ беше обявен от Русия през декември 2014 година като заместител на „Южен поток“. Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения. Да се възобнови работата по „Турски поток“ бе решено след среща през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за „Турски поток“ на 10 октомври миналата година. Морският участък ще се строи от дъщерната на „Газпром“ „Саут стрийм транспорт“ (South Stream Transport B.V.), която през февруари сключи договор с швейцарската група „Олсийс“ (Allseas Group) за строителството и на втората линия от морския участък на тръбата.

Инвестицията на „Газпром“ в проекта „Турски поток“ през 2017 година вече се оценява на 41.92 милиарда рубли спрямо 23.507 милиарда рубли миналата година.

Първата линия на съоръжението е предназначена за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Всяка от линиите би трябвало да е с мощност 15,75 милиарда куб. метра. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11.4 млрд. евро.

mediapool.bg

Може да харесате още...