pixel

Путин: Не се сърдим на България, може да възродим „Южен поток“

Русия е готова да продължи енергийното сътрудничество с България и да обсъжда всеки проект, който е изгоден. Възможно е и възстановяването на проекта „Южен поток“.

Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата са обсъждали енергийните доставки за Унгария, която се надяваше да получава синьо гориво по газопровода „Южен поток“. Унгарският премиер е обявил интереса на страната си за участие в новия проект „Турски поток”, съобщава ТАСС.

„Абсолютно деполитизираме тези въпроси, те са с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха мъжество в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби за необмислени решения“, обясни Путин.

Ако поемем по този път, включително в диалог с Брюксел, тогава абсолютно всички ще бъдат доволни и това ще бъде благоприятно за развитието както на двустранните отношения, така и на енергийната сигурност на континента като цяло, заяви руският президент.

Русия и Унгария се договориха да увеличат съвместната си дейност в областта на ядрената енергетика. Унгария планира да започне строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ с участието на Русия през 2018 г.

Русия придава голямо значение на проекта за изграждане на нови блокове на централата на стойност 12 млрд. евро. Москва е готова да финансира 100% от строителството, обяви Путин.

Русия и Унгария се споразумяха и да започнат преговори за доставките на руски газ след 2021 г. Руският президент посочи, че има техническа възможност Унгария да получава газ по „Северен поток 2“ или от „Турски поток“.

economic.bg

Може да харесате още...