pixel

Работодатели с условие към инвеститора за АЕЦ “Белене”

Изграждането на АЕЦ “Белене”, както и на VIIІІ блок на АЕЦ “Козлодуй”, не е достатъчно да бъде без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на произведения ток. Това заявява в позиция Асоциацията на индустриалния капитал в България с шеф Васил Велев.

От работодателската организация предупреждават в никакъв случай изпълнителната и законодателната власт да не допускат инвеститорът, който и да е той, да получи правото на т.нар. доплащане на разлики.

“Ако има ангажимент за “доплащане на разлики”, инвеститорът ще има възможността да продава на борсата цялото си количество произведена електроенергия, а чрез “задължения към обществото” целокупната българска индустрия и домакинствата ще доплащат разликата от борсовата цена, която е значително под 46 USD за мегаватчас до 92 USD за мегаватчас проектна цена”, предупреждава УС на АИКБ.

Вече преживяхме примера със “задължението към обществото”, генерирано от непазарната и недообмислена политика за електроенергия от ВЕИ на т.нар. американски централи и от породилия се на основата на тази политика узаконен грабеж.

Повтарянето на тази грешка, този път в “ядрена форма”, би се превърнало в бедствие с много тежки икономически последици, се казва в позицията.

Асоциацията настоява преди всичко да се актуализира енергийната стратегия на страната, “за да е ясно кога и дали изобщо се нуждаем от такива мощности, преди да се слагат нови заробващи подписи”.

24chasa.bg

Може да харесате още...