Радиаторните ниши – как да ги изолираме, за да пестим топлина

Heizkörper

Радиаторните ниши под прозорците, особено в по-стари сгради, причиняват ненужни топлинни загуби и прекомерни разходи за отопление. Причината за това е, че външната стена на фасадата там често е по-тънка. Коефициентът на топлопреминаване е по-висок и съответно повече топлина преминава през стената навън. Ако искате да спестите енергия и да намалите разходите за отопление, можете да изолирате мястото, където се намира радиаторът.

Нишата, в която се намират радиаторите, е типичен топлинен мост, което лесно се установява с термовизионна камера. В разгара на отоплителния сезон заснемането на дадена сграда показва топла област под всеки прозорец. На това място фасадната система е слаба и съоветно пропусклива за топлината от вътрешните помещения.

В резултат загубите на топлина са по-високи, отоплението трябва да работи по-силно и се изразходва допълнителна енергия. В същото време студените повърхности на стените могат да доведат и до течения и лош топлинен комфорт. Решението в случая е професионалната изолация на радиаторната ниша. В най-добрия случай това се постига чрез цялостното ѝ укрепване с подходящите изолационни материали. Това намалява стойностите на топлопроводимост и по-голямата част от топлината остава в помещенията.

Сваляне на радиаторите

Преди да започнете с полагането на изолационни панели, трябва да се свалят радиаторите. За целта затворете вентила на радиатора, както и възвратния клапан. Ако уредът няма възвратен клапан, може да се наложи да източите част от водата в него. В тези случаи препоръчваме да потърсите помощта на специалист. Когато радиаторите са отстранени, може да се премине към почистване на стената в областта на нишата и подготовка за изолацията ѝ. Важно е повърхността да бъде възможно най-равна.

radiator

В много от по-старите сгради са използвани тежки и тромави тръбни радиатори. Съвременните панелни отоплителни уреди по-лесно се интегрират в пространството, имат по-деликатен дизайн и позволяват по-ефективен контрол на отоплението. Изолирането на радиаторната ниша е добър момент да обмислите и евентуална смяна на отоплителните тела.

Правилно изолиране около радиаторите

Препоръчително е да използвате изолационни панели с ниска топлопроводимост, като най-добре да се доверите на цялостна топло-изолационна система от един производител. Нанасяйте достатъчно количество лепилна смес под панелите, така че да не остават кухини, които в бъдеще могат да предизвикат проблеми поради образуване на конденз и мухъл. Използвайте панели с дебелина най-малко от четири до шест сантиметра. След полагането на панелите следва шпакловане с армираща мрежа и завършване с фина шпакловка и боя.

Ако след полагането на изолацията не можете или не искате да използвате старите конзоли/държачи за закачане на отоплителните уреди на стената, може да обмислите и употребата на стоящи на пода конзоли.

Изолационно фолио (рефлектор) за радиаторната ниша?

Heizkoerper 2

Често предлагано и използвано решение за повишаване на отоплителната способност на радиаторите е залепянето на специално алуминиево фолио на стената зад тях, като блестящата повърхност на фолиото би следвало да рефлектира топлината обратно в помещението и така да допринесе за по-високата ефективност на отоплението. В действителност  обаче радиаторите, за разлика от подовото или стенно отопление, имат по-ниско топлинно излъчване – панелните радиатори достигат до 30-40%, докато тръгбните само до 10-20%. Значителната част от топлината така или иначе се излъчва вътре в помещението и затова действието на фолиата е незначително. От друга страна, те не допринасят изобщо за топлоизолацията, защото целта ѝ е значително да намали топлинните загуби чрез ниска топлопроводимост и съответно висока плътност, което изключително тънките фолиа така и не предлагат. Ето защо според специалистите те не са добра алтернатива за осигуряване на високоефективно отопление в дома.