pixel

Рафинерията за биодизел в Бургаско е замразена

Рафинерията за биодизел в Бургаско е замразена

Единствената в Бургаско рафинерия за производството на биодизел е замразена, съобщи нейният собственик Теньо Тенев, цитиран от БТА.

Наложеният акциз на биогоривото у нас на практика унищожава предприемачите, занимаващи се с производството на биодизел, коментира Тенев.

По думите му производството на биогориво е един от малкото отрасли, който би могъл да се стимулира от правителството. Високият акциз убива намеренията на малцината предприемчиви българи, а десетки фирми замразяват поръчките и обявяват фалит.

“Секнаха финансирането на тези,  които имаха намерение да инвестират в този бизнес и оттам нататък нещата тотално тръгнаха назад. Няма поръчки, няма работа – стигна се до срив” – отбеляза бизнесменът.

Тенев коментира още, че производството на биогорива е стратегически приоритет на повечето държави по света. Екогоривата в България се облагат със същия акциз, както и тези, произведени от петрол. Биогоривото се оскъпява и не е конкурентно с минералния дизел, посочи Тенев.

Теньо Тенев разказа още за БТА, че високите изисквания и стандарти, генерирани от държавните институции, са го принудили да замрази бизнеса си.

Годишно рафинерията му произвеждал около 400 тона чиста суровина.

За да намали цените на дизела, правителството отложи с шест месеца европейското изискване дизеловото гориво да бъде с 5 процента биокомпонент.

Може да харесате още...