pixel

Ръководство стъпка по стъпка за избиране на правилния климатик

hisense

По-голямото винаги е по-добро, нали? Не и когато става въпрос за климатик. Ако е твърде мощен, получаваш неравномерно охлаждане със супер хладни места близо до уреда и горещи места в ъглите. Ако не е достатъчно мощен, уредът ще се претовари и пак няма да постигне желаната температура. И в двата случая получаваш по-високи експлоатационни разходи и незадоволителни резултати.

Тайната на успеха е да си вземеш климатик с точния капацитет на охлаждане. Ето ръководството, което ще ти помогне стъпка по стъпка да намериш най-добрия климатик за своите нужди.

Стъпка 1: Измери размера на помещението

Размерът на помещението е от съществено значение при купуването на нов климатик. Той определя мощността, необходима за идеалното охлаждане на стаята без претоварване или преразход. Вземи рулетка и изчисли площта (m2) на своя дом. За щастие това не е тест по математика, така че и приблизително число ще свърши добра работа.

Съвет: средната височина на тавана е 2,5 м. Ако имаш по-нисък или по-висок таван, не забравяй да го вземеш предвид, защото може да се нуждаеш от повече или по-малко мощен климатик.

Стъпка 2: Определи други фактори

Твоят дом е супер горещ през летните дни, защото е изложен на пряка слънчева светлина? Или е удобно разположен в сянката на големи дървета? Живееш в горещ и влажен климат? Имаш ли добра изолация и качествена дограма? Таваните много високи ли са? Колко души живеят в домакинството? Има ли допълнителни източници на топлина в дома?

Това са само няколко допълнителни фактора, които могат (и ще) повлияят на стайната температура през тези решаващи летни дни. Затова трябва да се имат предвид при закупуване на нова климатична система. Направи списък на всичко, което влияе на стайната температура в твоя дом.

hisense

Стъпка 3: Изчисли капацитета на климатика за твоя дом

Капацитетът на климатика обикновено се измерва в BTU или kW. Може би вече си виждал тази информация на уредите, но каква стойност ти е необходима?

За малко помещение, около 10 до 14 m2, 7000 BTU (2 kW) ще свършат чудесна работа. За средно голямо помещение, около 30 m2, ще ти трябва около 9000-12 000 BTU (2,6 kW-3,5 kW) капацитет на охлаждане, докато за по-големи пространства от 40 до 50 m2 трябва да инвестираш в климатик с 10 000 до 24 000 BTU (5,0 – 7,0 kW).

Това е само отправна точка. Помниш ли всички други фактори, които трябва да вземеш предвид, като климат, хора, пряко излагане на слънце и т.н.? Всички те увеличават необходимите BTU. Добави 400 BTU за всеки човек (над 2-ма) и още 2000 BTU, ако стаята има много прозорци и е изложена на слънце през целия ден. Ако климатикът е за кухнята, добави 2000 BTU, а ако планираш да го инсталираш в сутерена или в по-хладна стая, извади същото количество. Прецени спрямо всички фактори в списъка си. Понякога няма да е лесно, така че просто се опитай да направиш най-доброто.

Стъпка 4: Избери правилния тип климатик

Сега, след като знаеш необходимата базова мощност за охлаждане, е време да разбереш какъв тип климатик е най-подходящ за теб. Обикновено имаш избор между сплит и преносим уред.

Повечето хора предпочитат сплит климатик. Той се състои от два отделни модула – единият се монтира вътре, а другият – отвън. Тези модули са по-ефективни и могат да се използват за по-големи площи, тъй като имат по-висок капацитет на охлаждане – до 12 000 BTU (3,5 kW) и повече. Новите модели, като Hisense Energy Pro Plus, предоставят много практични функции като дистанционно Wi-Fi управление, интелигентни настройки за комфорт, функция за оптимален въздушен поток и против вируси и можеш да го използваш дори за отопление в най-студените зимни дни, когато външната температура пада до -25°C. Това е перфектен избор, ако искаш да подобриш цялостната среда в дома си.

hisense

Преносимите климатици са по-подходящи за малки пространства, тъй като имат капацитет на охлаждане около 6000 до 8000 BTU (1,7 – 2,3 kW). Те са невероятно лесни за инсталиране и преместване, тъй като не изискват монтаж и са по-евтини от другите климатици.

Ако все пак искаш силно охлаждане, но предпочиташ да избегнеш инсталиране на сплит климатик на стената, Hisense Portable-G е идеален за полъх свеж въздух във всяко помещение. Той е мултифункционален климатик, вентилатор и изсушител на въздуха и осигурява по-силно охлаждане от повечето други преносими климатици, като разполага с капацитет на охлаждане до 12 000 BTU (3,5 kW).

Сега имаш всичко необходимо. Знаеш от какъв тип климатик се нуждаеш и какъв капацитет на охлаждане трябва да има той. Следващата стъпка е да започнеш да изследваш възможностите. Разгледай цялата гама климатици Hisense и намери своя идеален уред.

Може да харесате още...