pixel

Разходите за вятърна енергия падат надолу

Разходите за вятърна енергия падат надолу

Цената на вятърните турбини през последната година падна под 1 милион евро за мегават за пръв път от 2005 година насам.

Глобалните договори, които са подписани в последните шест месеца на 2010г. за доставка през тази година на вятърни турбини, са с цена средно 980 хиляди евро за един мегават, според твърдение на лондонски аналитик. Това е по-ниска цена в сравнение с договорите, които са подписани през 2009г. за средно 1.06 милиона евро и от 1,21 милиона евро през 2007 г. и 2008 г.

„Закъсняването на финансирането на проектите намалява търсенето на вятърни турбини през 2010, което обяснява свръхкапацитета на няколко пазара, като американския и испанския“ споделя аналитикът Eduardo Tabbush. „Това ще се отрази негативно на производителите и доставчиците на компонентите за вятърна енергия. Въпреки това, вятърната енергия никога не е била толкова конкурентна.“

Разходите за производство на вятърна енергия в най-прохладните райони са паднали под $69 за мегаватчас, които почти се равняват на разходите за въглища, които са $67 за мегаватчас и $56 за комбинирани инсталации с газ.

Всички производители демонстрират „агресивна ценова политика“ с някои договори с цена под 900 000 евро за мегават. В САЩ е най-ниската пазарна цена, която средно е 930 000 евро на ват. Изследователят е започнал съставянето на индекса през 2009г. и оттогава също събира данни и за предходни години.

greentech-bg.net

Може да харесате още...