pixel

Разполагаме със запаси от петрол за не повече от 2 месеца

Разполагаме със запаси от петрол за не повече от 2 месеца

България има запаси от петрол за до 60 дни в случай на криза, заяви в интервю за „Класа” Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. В някои страни на ЕС обаче количествата нефтени запаси са за повече от 90 дни – толкова е минималното изискване според директивите на общността.

Според Делчев спирането на доставките на нефт от Либия може да бъде компенсирано с внос на петрол от Саудитска Арабия и САЩ, като предложения за това вече са направени и от двете страни.

Ново повишение на горивата у нас е възможно, ако петролът по световните пазари остане на нива от над 106 долара за барел. Според Делчев цените на горивата у нас за момента не са се повлияли сериозно от размириците в някои страни от арабския свят и Северна Африка, но ефектът от тях тепърва ще се почувства и у нас.

Няма начин горивата в страната ни да поевтинеят заради използването на биокомпоненти в тях, а точно обратното, обясни председателят на асоциацията. В момента у нас само дизеловото гориво се смесва с биогориво и това е причината суровината да е по-скъпа с няколко стотинки.

Бензин у нас няма да се смесва с биогориво поне до 2014 г. Причината за това е, че у нас няма определен базов бензин за смесване. Той трябва да се произвежда в нефтокомбината „Лукойл Нефтохим Бургас”, но за това трябва да се направи сериозна инвестиция. Тя ще бъде факт до 2014 г. и това е причината за отлагането засега, обясни Делчев.

lev.bg

Може да харесате още...