pixel

Разработиха екологичен заместител на бетона

Американски учени от Калифорнийския институт в Лос Анджелис (UCLA) са измислили как от въглероден диоксид да се направи строителен материал, подобен на бетона по технически характеристики. Като основен компонент за зеления бетон се използва въглероден диоксид, отделян в атмосферата от електрически централи.

Новият материал e наречен CO2NCRETE (дума, образувана от химическата формула на CO2 и думите concrete – цимент). Между другото, именно с производството на  обикновения бетон  се свързват  около 5% от емисиите в света на въглероден диоксид.

Учените предполагат, че зеленият бетон ще се подобри ситуацията със замърсяването на въздуха, тъй като в процеса на производството не се образува вредни емисии, нещо повече – рециклира се въглероден диоксид, отделящ се във въздуха от електроцентрали.

Смисълът на иновационното проучване  се състои в това е, че най-накрая е открит начин да се използва газа, който пречи на опазването на околната среда.

Експерименталните проби от зеления бетон в момента се правят в университетската лаборатория. Смес от въглероден диоксид и вар се поставят в 3D-принтер и се печатат материали от него. Но авторите на проучването  търсят възможности за мащабно производство на CO2NCRETE в строителството.

Може да харесате още...