pixel

Разработват енергийно ефективен процес на UV обеззаразяване на вода

Система за ултравиолетово обеззаразяване на водата, която е с много по-висока енергийна ефективност от досега познатото, разработавт изследователите в Технологичния институт Карлсруе в Германия.

Водата се използва в индустрията по много начини, включително като средство за охлаждане или като разтворител. Затова е важно нейната обработка да е екологична и ефективна.

“Eco-UV“ е изследователски проект, финансиран от Европейския съюз с 3,9 милиона евро в рамките на програмата “Хоризонт 2020″. Целта му е да се разработят ефективни UV излъчватели и дълготрайни електронни системи за екологично ултравиолетово третиране на вода.

Ултравиолетовата (UV) радиация се прилага за обработка на питейна вода и други приложения от години. За кратки периоди от време ултравиолетовите лъчения значително намаляват броя на бактериите в течността, при което не са нужни каквито и да е химически добавки.

Сега проектът “Eco-UV” търси пътя към нова и иновативна UV технология за обработка на вода, която да е с много по-висока енергийна ефективност, за дезинфекция на питейна вода и детоксикация на вода за промишлени процеси.

„В Технологичния институт в Карлсруе ние работим по нов ключов компонент, безживачен UV излъчвател,“ обясни д-р Райнер Клинг от катедрата по светлинни технологии в KIT. Освен това инженеритеса разработили нов вид баласт за тази лампа. „Използвайки силициев карбид като полупроводников материал, ние постигаме много висока плътност на мощността. Това не само повишаване на ефективността, но и намалява консумацията на енергия и емисиите на CO2“.

Новият UV излъчвател ще бъде тестван за дългосрочна стабилност, признаци на стареене, както и различни изменения при различни приложни условия. За тази цел учените ще си сътрудничат с промишлеността в рамките на проекта „Eco-UV“. Британският производител на UV системи Hanovia ще тества разработката. Центърът за водни технологии TZW при Германската научно-технологична асоциация за газ и вода DVGW ще отговаря за наблюдението и сертифицирането на системите. Шведският институт за околната среда IVL ще направи пълна оценка на жизнения цикъл на разходите и ползите за околната среда – сравнение с конвенционалните UV технологии.

Може да харесате още...