pixel

Разработват плаващи ветрогенератори, които произвеждат ток дори без вятър

Критиците на вятърната енергия много често припяват едиин и същ рефрен: ами какво се случва, когато няма вятър? Нов проект на изследователи от Масачузетския технологичен институт най-накрая може да предложи решение на този главоблъсканица. Инженерите са измислили офшорна вятърна турбина, която се монтира върху кухи бетонни сфери, които биха могли да превръщат движението на морската вода в електричество. Турбината ще позволи на мениджърите на офшорни вятърни ферми да съхраняват излишната енергия за времето, когато няма вятър.

Проектът използва огромни бетонни кълба, на които се монтират плаващите вятърни турбини, и се прикрепват на дъното на океана. Когато е особено ветровито и турбините произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо, част от енергията да бъде отклонена към помпа, която изпомпва водата от кухината на сферата. След това, когато дойде време, когато мощността от турбините е недостатъчна, водата потича отново навътре в кухината, задвижвайки генератор. Получената електроенергия може да бъде изпратена към потребителите на брега.

“Една такава 25-метров сфера в 400 м дълбока вода може да съхранява до 6 мегаватчаса енергия, изислили са изследователите от MIT. Това означава, че 1000 подобни сфери могат да осигурят повече енергия от една ядрена централа и то за няколко часа – достатъчно, за да се разглеждат като в надежден източник на енергия“, казват учените.

Според изследователите, ключът към приложението на тази технология е намирането на правилната дебелина на бетонната стена, за да може сферата да издържи на хидростатичното налягане, като същевременно осигурява достатъчно баласт – това ще зависи от здравината на използвания бетон. Бетонът може да включва и значителен обем пепел от въглищни електроцентрали. Освен това сферите могат да изпълняват и вторична роля на изкуствени коралови рифове.

greentech.bg

Може да харесате още...