pixel

Разработват прозрачни фотоклетки

Инженерите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис разработиха фотоволтаични елементи, които поглъщат предимно електромагнитно лъчение в инфрачервената област и остават достатъчно прозрачни, за да се използват като стъкла на прозорци или екранни покрития.

Описанието на разработката е публикувано в списанието Energy & Environmental Science и за нея може да се прочете кратък материал на сайта на университета.
Устройството е създадено на основата на два тънки органични фотоелемента със специален междинен слой. Именно той, според изследователите, не позволява да се получават големи загуби по време на работа и повишава ефективността на елемента от този вид.

Освен това междинният слой позволява да се контролира и цвета на преминаващата през устройството светлина.

Квантовата ефективност на новите слънчеви батерии не е много голяма – елементите преобразуват едва около 7% от погълнатата енергия в електричество. Засега рекордът по този показател при идеални условия е 44,4%, допълва БГНЕС.

По-рано инженерите опитваха да получат по-висока ефективност за сметка на инфрачервеното излъчване, но това ставаше с използването на въглеродни нанотръби.

Може да харесате още...