Разрешиха добива на природен газ чрез фракинг в Англия

Върховният съд в Лондон отхвърли последната молба на природозащитниците за принудително спиране на дейността на енергийната компания Cuadrilla, която се готви да стартира фракинг-сондажи за добив на шистов газ в Ланкашър, Северозападна Англия. Проектът предизвика сериозно недоволство сред местните власти, жителите на засегнатия район и природозащитниците. Те предприеха протести и правни действия за спиране на дейността на фирмата. Въпреки това съдът е решил, че основанията на жалбоподателите за оспорване на проекта на компанията не „представляват сериозен проблем“.

Компанията вече е завършила два хоризонтални кладенеца за шистов газ в района и предстои да тества притока на природен газ в сондажите, като първоначалните резултати се очакват през новата година. Ако находището се окаже подходящо за комерсиален добив, „това ще измести скъпия вносен газ, с по-ниски емисии, значителни икономически ползи и по-добра сигурност на енергийните доставки за Обединеното кралство“, казват от енергийната компания Cuadrilla.

Местните жители и природозащитниците продължават да твърдят, че фракингът пречи на туризма, създава риск от замърсяване на водоснабдяването, съсипва дивата природа, причинява земетресения и допринася за глобалното изменение на климата.


Вижте също...