Разширяват офшорната вятърна енергия

wind-energy

Снимка: Ulrich Baumgarten

На срещата на върха в Есберг, Дания правителствените ръководители на Дания, Белгия, Германия и Холандия подписаха съвместна декларация за разширяване на офшорната вятърна енергия.

Херман Алберс, председател на Германската асоциация за вятърна енергия BWE, заяви: “Това е декларация в изпълнение на предложението на Европейската комисия REPowerEU. Целта за умножаване на инсталираните мощности отново е подкрепена, за да се ускори трансформацията на европейските енергийни доставки. Фактът, че с тази декларация темата е застъпена на най-високо равнище, също заслужава изрично одобрение и отговаря на значението на вятърната енергия за бъдещия европейски енергиен микс.”

Целта на декларацията е до 2030 г. да се учетвори общият капацитет, инсталиран в Северно море и десетократно до 2050 г. Планът на Европейската комисия предвижда масивно разширяване на мощностите на вятърна енергия до 2050 г.: 1000 GW за вятърна енергия на сушата и 300 GW за вятърна енергия в морето. Така Северно море трябва да доставя поне половината от офшорната вятърна енергия, необходима за неутралността на климата в ЕС.

Подписалите държави също така се ангажират с ускорени процедури за одобрение и засилено сътрудничество при създаването на нови енергийни острови. Разширяването на офшорната вятърна енергия има за цел да подпомогне електрификацията на транспорта и промишлеността, както и прехода към неутрално по отношение на климата топлоснабдяване  и да даде възможност за широкомащабно производство на зелен водород и зелено гориво за корабоплаването и авиацията.

wind-energy

Снимка: wind-turbine

„Международното сътрудничество в разширяването на офшорната вятърна енергия ще даде ясен принос за още по-тясно свързване на индустрията и нейните европейски играчи. На този фон е жалко, че Обединеното кралство, като крайбрежна държава на Северно море и един от най-големите държавни играчи в офшорния сегмент, не подписва декларацията“, продължи Херман Алберс.

Дефинираните цели ще предложат на офшорните вятърни енергийни компании така необходимата сигурност при планиране и инвестиции и по този начин ще допринесат за осигуряването на европейски производствени мощности и индустриални инфраструктури, които да са устойчиви в бъдеще.

„Потенциалът на наземната вятърна енергия също трябва да се вземе предвид за производството на зелен водород. Вятърната енергия на сушата може да даде силен принос чрез електролиза в близост до производството и захранването на мрежата. Тъй като зеленият водород е необходим на индустрията в енергийния преход и в същото време увеличава дълбочината на добавената стойност, тук всички възможности за неговото производство също трябва да бъдат изчерпани. Освен за производството на зелена електроенергия и зелен водород в контекста на свързването на сектора, вятърната енергия може да допринесе и за производството на топлинна енергия от възобновяеми източници, както и за устойчивото преобразуване на мобилността. Затова е важно да се разшири фокусът”, заключава Херман Алберс.

Може да харесате още...