pixel

Реална диверсификация за доставки на газ се очаква от 2014-а

Във връзка с решаване на проблема с доставките на газ ускоряваме изграждането и обезпечаването на реална диверсификация чрез колектор към съседна Гърция. Вярно е, че има забавяне на този проблем, въпреки че още от 2008 година имахме осигурено европейско финансиране, но почти нищо не е направено за избягване на една газова криза. Това реално ще стане през 2014 година, заяви в Кърджали премиерът Пламен Орешарски.

Относно надеждността на издигането на телена ограда в участъка на българо-турската граница Орешарски уточни, че заграждението ще засяга само най-уязвимата й част. Българската страна ще разчита на засилен контрол и взаимодействие с турските власти. Премиерът отказа да коментира оставката на Христо Бисеров от всички държавни и партийни постове и препрати въпросите към прокуратурата.

На среща със седемте кмета на общини в област Кърджали Пламен Орешарски и придружаващи го министри са направили преглед на основните проблеми в региона в сферите на здравеопазването, пътищата, водоснабдяването, земеделието и трудовия пазар, и набелязването на мерки за тяхното решаване. Активният диалог и взаимодействие между централната и местната власт ще продължат в рамките на мандата, увери той. Предстои изготвяне на пътна карта за децентрализация през следващия период, съобщи той. Министърът на земеделието и храните Димитър Греков съобщи, че през следващата седмица във вторник е насрочил консултативен съвет в търсене на решения за изплащането на субсидиите на животновъдите. До края на декември ще бъдат изчистени задълженията към млечния сектор,а от началото на 2014 година и изплатена 50 на сто от останалата част на субсидиите за отглеждане на животни, увери Димитър Греков.

За забавения пуск на 24- километровата пътна отсечка Джебел-Подкова в посока към прохода Маказа, която значително ще скъси разстоянието от Кърджали до гръцкия град Комотини, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева каза, че заради изместване коритото на река Върбица са възникнали проблеми и това е удължило пусковия срок. Пътят физически е готов и с приключването на довършителните работи ще бъде въведен в експлоатация, но засега не се обвързваме със срокове, заяви Десислава Терзиева. След първата си визита като премиер в Кърджали Пламен Орешарски и министрите отпътуваха за Смолян.

lev.bg

Може да харесате още...