Регулират мигащите светлини на ветропарковете

Мигащите по цяла нощ предупредителни светлини за самолетите във ветроенергийните паркове са сериозен проблем за живеещите в съседство. Решение предлага ветроенергийната компания European Energy, която ще инсталира в свой ветроенергиен парк радарна система Quantec Sensors. Системата има за цел да намали авио-осветлението на турбините. Радарната система ще обслужва 12-мегаватовия ветропарк Wittstedt в германската провинция Долна Саксония.

Три вятърни турбини Enercon E-115 и една E-101 ще бъдат оборудвани със система от сензори Quantec, която засича сигнали от близките радари. Системата ще активира авио-осветлението на турбините само при наличието на самолети наблизо. Така няма да се налага светлините да светят по цяла нощ, мигайки постоянно в тъмнината.

“Това ще доведе до значително намаляване на неприятностите, породени от недоволството на съседите и минувачите”, коментират от European Energy. “Мигащите светлини често се споменават от съседите, когато обсъждаме даден потенциален проект”. Според компанията новата система е решение, което може да елиминира проблема с мигащите светлини, които дразнят живеещите около ветропаркове.

Системата ще бъде инсталирана през тази есен и ще бъде пусната в пълна експлоатация през 2019 г.


Вижте също...