pixel

Рекламираме в Тексас газовите находища в Черно море

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев ще представи днес в Хюстън, Тексас – петролната “столица” на САЩ, възможностите за проучване и добиване на нефт и природен газ в Черно море пред водещи фирми от САЩ и света. Той е на световното изложение OTC 2015 заедно със зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и Делян Димитров от Съвета на директорите на “Булгартрансгаз”.

Основен акцент в представянето на България ще са възможностите за работа в български води, които се разкриват след стартирането наскоро на процедурите за търсене и добиване на нефт и природен газ в блоковете “Терес” и “Силистар”, заяви Добрев, цитиран от в-к “Стандарт“.

По време на форума зад океана българската делегация ще има разговори с представители на едни от най – големите американски компании в сектора. Преди седмица започна и конкурсната процедура за проучването за срок от 5 години на два блока – “Силистар” и “Терес”, в континенталния ни шелф.

Наскоро пред “Франкфуртер алгемайне цайтунг” Делян Добрев припомни, че в напреднала фаза са дейностите в съседната зона “Хан Аспарух”. “Там от три години са активни компаниите за добив “Тотал” от Франция, “ОМВ” от Австрия и “Репсол” от Испания”, заяви пред немския вестник шефът на енергийната комисия в НС. По думите му първите сондажи за потвърждаване на залежите ще се извършат през следващата година. А четири години по-късно може да последва стопанският добив на газ.

Може да харесате още...