„Решение с подръчни материали“ не може да отговори на изискванията за вентилация

korona

Експертите приемат критично становището за импровизираното решение, предложено от Института по химия на Макс Планк, за система за отработен въздух. Друг много по-опростен подход е по-безопасен.

В началото на ноември германската Асоциация за климатизиция на сгради FGK предупреди за съмнителни вентилационни системи, особено за училищни сгради и класни стаи. Сега други експерти във вентилационната индустрия критично разгледаха концепцията за евтина “система за отработен въздух за класни стаи”.

Системата за отработен въздух, разработена от Института по химия на Макс Планк (MPI), може да бъде създадена от компоненти от железарския магазин според техните спецификации. С аспиратори над хората, които седят в стаята, издишаният въздух, който може да съдържа вируси или бактерии, трябва да бъде специално вкаран и изведен навън по тръби с помощта на вентилатор през наклонен прозорец.

Експертите по техника за вентилация и климатизация проф. д-р-инж. Кристоф Кауп, екологичен кампус Биркенфелд, Университет Трир, проф. д-р инж. Мартин Кригел, Институт Херман Ритчел на ТУ Берлин, проф. д-р инж. Дирк Мюлер, E.ON Institute RWTH Aachen, и проф. д-р-инж. Улрих Пфайфенбергер, ТУ  Мителхесен, са  скептични към концепцията по няколко причини.

Не може например да се приеме, че критичните аерозоли в помещението могат да бъдат правилно обхванати, тъй като аерозолите, замърсени с вируси, не са непременно в плаващия поток над човек. Аерозолите могат да бъдат разпределени в стаята и само чрез дишане. Дори в случай на оптимално насочен поток над човек, обемният поток  за всеки отделен абсорбатор в стаята, посочен в изследването, не е достатъчен, за да абсорбира аерозолите.

Освен това при тази система външният въздух трябва да може да навлиза непрекъснато в помещението, например през постоянно отворен прозорец. В допълнение към акустичното замърсяване това може да причини много неудобства, особено при ниски външни температури. Освен това според мнението на експертите решението не може да бъде определено нито като устойчиво, нито като икономично. Причините са очакваният ограничен експлоатационен живот и липсата на топлинно възстановяване.

Контролираното проветряване бие решението с подръчни материали

Заключението на учените е: „Системата за отработен въздух за класни стаи“ на Института по химия на Макс Планк (MPI) не може да бъде препоръчана. Дори при последователно прилагане на редовно контролирано проветряване в съответствие с правилата за вентилация на Федералната агенция по околна среда може да се постигне по-добър обмен на въздух с по-голям комфорт.

За безопасна, удобна и енергийноефективна вентилация на класните стаи се препоръчват  вентилационни системи с рекуперация на топлина.

Може да харесате още...