pixel

Рокади в ЕК: Кристалина Георгиева може да поеме Енергийния съюз, а не бюджета

Ресорът на българския комисар Кристалина Георгиева може да бъде променен и да ѝ бъде възложено да отговаря за Eнергийния съюз на ЕС, запазвайки зам.-председателското си място в следващата Еврокомисия (ЕК). Това става ясно от анализа на базираното в Брюксел паневропейско издание European Voice (EV).

То посочва това като един от възможните варианти за разместване на ресори след оттеглянето на бившия словенски премиер Аленка Братушек, за която предварително бе определен Eнергийния съюз. Тя се провали по време на изслушването в ЕП и действащият министър-председател на Словения Миро Церар предложи своята заместничка в кабинета и екоминистър за кандидат-комисар.

Според наблюдатели, Жан-Клод Юнкер този път едва ли ще възложи тази отговорност на новия кандидат от Словения – Виолета Булц, която е в Брюксел за срещи с членове на Европейския парламент (ЕП) и действащия комисар по околната среда Янез Поточник. Днес или утре шефът на ЕК ще проведе интервю с нея, след което се очаква да обяви какъв ресор ще ѝ бъде даден и какви промени ще наложи това в отговорностите на други бъдещи комисари.

Евентуалните нови изслушвания се очаква да се проведат идния понеделник в Страсбург, за да може новият състав на Комисията да бъде одобрен от Европейския парламент (ЕП) на 22 октомври и започне работа на 1 ноември. Процедурата обаче предвижда, че при смяна на ресор се правят допълнителни изслушвания дали кандидат-комисарите отговарят на променените отговорности. Предстои и съответно одобрение от страна на Съвета на ЕС в случай, че Юнкер пренареди комисарите и ресорите им в бъдещата ЕК. Самият той ще се срещне с лидерите на фракциите в ЕП още днес, а рокадите вероятно ще бъдат обявени в сряда.

Според източници на медията в ЕП, депутатите са готови да обмислят провеждането на изслушвания на словенката Булц идния понеделник – 20 октомври, като  гласуването на окончателния състав на ЕК ще е на 22 октомври. „Графикът е изключително напрегнат – той ще даде на Булц по-малко от една седмица, за да се подготви за изслушването, и много малко време за писмени въпроси от членове на ЕП, които са само „прелюдия“ към изслушването“, пише EV.

Една от опциите за Юнкер е в случай, че словенката не се справи, да ѝ даде транспортния ресор. В този случай обаче зам.-председателството на ЕК, в пакет с управлението на Енергийния съюз ще се повери на Марош Шефчович – кандидата на Словакия, който вече получи транспорта. Проблемът, обаче, би бил, че евродепутатите от ресорната Комисия по транспорт най-вероятно ще се противопоставят на размяната.

Още един вариант е Енергийният съюз да отиде при действащия еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, номиниран от Ангела Меркел за ресора на Вивиан Рединг (информационните технологии). Причината е, че той „не е проявил голям ентусиазъм“ на изслушването по IT-ресора миналата седмица. Освен това, Йотингер бе разкритикуван като бъдещ медиен комисар за определенията към британски и американски звезди за „глупостта“ им с изтекли голи снимки.

Още един резервен вариант е да се даде на Виолета Булц ресора, включващ образованието, младежта, културата и гражданското общество. Депутатите вече изразиха безпокойство, че той е на път да се повери на унгарския кандидат-комисар Тибор Навракшич, а отговорността за гражданските права е „особено спорна“ предвид напрежението между премиера на Унгария Виктор Орбан и Комисията по човешките права.

Третият вариант за разрешаване на сериозния конфликт би бил да се включи Кристалина Георгиева, която е предложена за зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси. Самата тя, преди да бъде номинирана за комисар, обясни, че в Световната банка е била и директор по енергетика и има опит в този ресор, което означава, че е най-подготвена от новите кандидати, а най-сериозният ѝ конкурент за поста е действащият комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Така или иначе,  след това Юнкер все пак ще трябва да намери убедителен кандидат за вицепрезидент“, пише медията. „Дилемата“ на Юнкер е, че при по-широки рокади и без това бавният процес на утвърждаване на ЕК може да се проточи допълнително.

economic.bg

Може да харесате още...