pixel

Росатом: Гарантираме на ЕС ниски цени на електроенергията

Официален представител на руската държавна корпорация „Росатом“ заяви в Брюксел, че компанията може да гарантира изравнени цени на електроенергията от 50 долара за МВтч за новите централи, които корпорацията строи, ако клиентите изберат услугите на компанията. Според европейските политики обаче доставката на гориво трябва да бъде диверсифицирана. Това пише в свой анализ авторитетното издание Euractiv по повод провелата се в белгийската столица енергийна конференция на високо равнище, организирана от New Nuclear Watch Europe

По време на форума първият зам.-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви, че компанията е единствената, която може да гарантира ниски цени на електричеството, ако европейските страни изберат пълният пакет от услуги на корпорацията. Според Комаров, всички ядрени централи в ЕС остаряват и повече от половината енергийни мощности вероятно ще бъдат затворени в близките десетилетия. „Половината от настоящите 131 европейски ядрени централи работят повече от 29 години. Тези остаряващи ядрени мощности изискват незабавни решения за изграждане на нови централи или продължаване на живота на съществуващите“, заяви Комаров.

Организирането на инвестиции за ядрените централи е голямо предизвикателство за европейските страни, които искат да развиват ядрена енергетика, заявиха експерти, участници в конференцията. Комаров изтъкна, че най-добрият начин за организиране на инвестирането е чрез гарантирана нормирана цена на електроенергията (бел.р. – LCOE, Levelized Cost of Electricity) през целия живот на ядрената централа. „Ние в „Росатом“ се стремим да достигнем 50 долара за МВтч нормирана цена на електроенергията, покривайки всичко“, заяви Комаров, обяснявайки, че това включва доставката на гориво за 60 години работа на централата и евентуално извеждане от експлоатация.

Представителят на „Росатом“ изтъкна, че такава цена, която е много конкурентноспособна, сравнена с другите енергийни източници, може да бъде гарантирана само ако „много усилия и технологии се комбинират в един пакет“ като корпорацията „Росатом“ не само изгражда централата, но „гарантира нейното бъдеще“.

Комаров заяви, че „Росатом“ изгражда девет ядрени енергоблока на територията на Русия, всеки с капацитет от 1000 или 1200 МВт и 11 зад граница. „Ако имате такъв голям пакет, ако имате серийно изграждане, може нещата да се свършат на време и в рамките на бюджета“, коментира той.

Въпреки това, европейската политика относно сигурността на горивата е, че държавите трябва да имат най-малко два източника за снабдяване с ядрено гориво.

Комаров твърдо заяви, че „Росатом“ е против политизирането на въпроса с доставките на ядрено гориво и е за свободен и честен пазар. „Когато хората говорят за зависимост от Русия и монопол на Русия, може би не знаят, че през последните 10 години имаше повече от 10 тръжни процедури в пет държави, които използват ядрени технологии, така че това не е директна доставка, а бе тръжна процедура. Да, всички тези тръжни процедури бяха спечелени от „Росатом“, благодарение на честни и пазарни процедури. Ние предложихме добри цени, добро качество, добри условия за клиента“, коментира първият заместник генерален директор на „Росатом“.

„Понякога чуваме интересни идеи, че е задължително да има втори доставчик за всяка ядрена централа. Ако има честна надпревара, някой ще спечели и ще доставя на централата. Ако сте задължени да имате втори доставчик, това не е състезание. Ние сме силно против този подход“, коментира Комаров.

Представителят на „Росатом“ заяви, че неговата компания развива възможността да доставя гориво за централи, изградени от западни компании, но изрази безпокойство, че „специфични усилия“ за изопачаване на пазара, могат да направят тези стремежи безплодни.

Генералният директор на Евратом Стаматиос Цалас заяви, че според споразумението за Евратом, което е обвързващо за всички страни членки, Евратом е агенцията, която трябва да купува ядреното гориво и после да го предоставя на съоръженията. Но в реалността се използва по-опростена процедура, при която съоръженията се уведомяват какво предлага производителят. Когато изготвят договорите си, те ги пращат на агенцията за одобрение. „Без нашия подпис, договорите не могат да се прилагат според европейските закони“, заяви Цалас. Той обясни, че европейският ядрен пазар е претърпял промяна с приемането на нови страни членки, защото в по-старите членове на ЕС винаги е било ясно, че изграждането на реактора и снабдяването с гориво са два различни въпроса. Старите страни-членки, които използват ядрена енергия, имат повече от един доставчик, докато новите членки с ядрени централи използват руско ядрено гориво.

„Ние не можем да отидем толкова далеч, че да кажем – не взимайте руско ядрено гориво. Обратно, Вие винаги трябва да имате възможността да купувате руско гориво, но трябва да има и алтернатива, в случай че ви потрябва“, заяви Цалас. Но добави, че алтернатива не е възможна без пазар. Той използва за пример България, която се обърна към американската компания „Уестингхаус“ като алтернативен доставчик за АЕЦ Козлодуй.

„Ако „Уестингхаус“ ще произвежда гориво за българския реактор, компанията трябва да знае, че ще има възможността да го продаде. Компанията няма да направи инвестиция, за да разработва гориво тайно, в случай, че евентуално руската доставка не се случи. Затова ние вярваме, че е необходимо развитие в тази посока, за да съществува алтернатива за доставка и да има пазар“, каза Цалас.

Той изтъкна, че България е сгрешила, като се е обърнала към „Уестингхаус“ за изграждането на нов реактор в Козлодуй, вместо да обяви търг. „Уестингхаус“ е отказала предложението и България е изгубила ценно време в този процес.

Към края на конференцията, след като Комаров е напуснал, за да хване самолета си, Цалас коментира: „Русия е труден партньор. Ние не смятаме, че Русия трябва да бъде изключена от европейския пазар, това е немислимо. Въпреки това, техният вътрешен пазар не е в играта. И ние не виждаме никаква еволюция в тази насока“, казва Цалас, намеквайки, че Русия има 18 руски ядрени реактора на своя територия, докато западните компании са изключени от изграждането на ядрени централи в Русия.

Цалас говори и за новата финландска ядрена централа, която се изгражда от Русия във Феновойма, в северната част на страната. Планираните горивни доставки за Феновойма преминаха наскоро през Евратом и повече няма да ангажират вниманието на Европейската комисия.

„Ние обсъдихме финландския реактор преди да има геополитическа дискусия за Украйна. И аз съм много доволен от това. Защото ние имаме позиции относно отвореността на пазара, след определено време, за снабдяване с ядрено гориво, преди да е имало какъвто и да е политически проблем с Русия“, подчерта Цалас.

publics.bg

Може да харесате още...