pixel

“Росенергоатом” пуска първа плаваща АЕЦ през 2018 г.

Руският енергиен концерн „Росенергоатом“ планира пускането в експлоатация на първата в света плаваща атомна електроцентрала през 2018 г. Това бе обявено в годишния отчет на компанията, която е част от държавната руска корпорация „Росатом“. Плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ ще бъде с мощност 70 МВт. Мястото за базиране на 70-мегаватовата централата е град Певек в Чукотка, Русия. Тя ще осигури заместване на мощностите на извежданата от експлоатация „Билибинска“ АЕЦ.

Плаващата атомна топлоелектроцентрала е мобилна атомна електроцентрала с малка мощност за използване в отдалечени региони на Русия и чужбина. Съоръжението представлява несамоходен съд с ядрена енергийна установка, транспортирано в региона на разполагане по воден път.

Проектът за първата плаваща в света АЕЦ стартира още през 2012 г. Със строителството се зае „Балтийский завод – судостроение“ АД. Според условията на договора с „Росенергоатом“, заводът се задължава да предаде енергоблок, готов за спедиция на мястото на експлоатацията на 9 септември 2016 г.

През 2014 г. „Росенергоатом“ планира да изпрати във ФАУ „Главгосекспертиза“ документи за получаване на заключение. Разрешителните документи за изграждане на брегови и хидротехнически съоръжения на плаващата централа ще бъдат изпратени в „Ростехнадзор“ през 2015-2016 г. В същия срок ще бъде завършен монтажът на секциите на надстройката на плаващия енергоблок, хранилищата за отпадъци и ще бъде извършено първото зареждане с ядрено гориво.

publics.bg

Може да харесате още...