pixel

Румъния стартира търг за 2 GW вятърна и слънчева енергия

wind and solar

Румъния скоро ще стартира първия си търг за Договор за разлика (CfD) в подкрепа на 2 GW вятърни и слънчеви проекти, съобщи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която работи с румънските власти за прилагане на схемата за CfD.

Търгът ще се проведе през следващия месец, като успешните участници се очаква да бъдат обявени през ноември 2023 г., добави банката.

Първият търг по двустранната схема за подпомагане на CfD има за цел да осигури 15-годишно обезпечение за 1 GW вятърна енергия на сушата и 1 GW фотоволтаичен капацитет. Като цяло планът е до 2030 г. да бъдат предоставени CfD за 10 GW вятърни и слънчеви мощности.

Новата тръжна схема за CfD е в съответствие с основните цели на Плана за възстановяване и устойчивост на Румъния и с нейните цели в областта на възобновяемата енергия. Марк Дейвис, регионален ръководител на ЕБВР за Румъния и България, заяви, че тя е от съществено значение за отключване на инвестициите на частния сектор и за осигуряване на прехода към устойчив и зелен енергиен сектор.

Може да харесате още...