pixel

Румънският газов играч Premier Energy инвестира във вятърна енергия

wind energy

Румънският оператор на газоразпределителна мрежа и доставчик на газ Premier Energy съобщи, че е приключил придобиването на вятърен парк в Румъния и планира да инвестира над 100 млн. евро (108,2 млн. щатски долара) в изграждането на вятърна електроцентрала в страната.

Компанията придобива вятърния парк Nalbant в окръг Тулча от местното дружество Enex SRL в сделка за 13 млн. евро. Проектът се състои от действащия парк Nalbant I с инсталирана мощност 13,75 МВт и от парк Nalbant II, който в момента е в етап на одобрение.

Вятърният парк Nalbant II ще има 27,5 МВт инсталирана мощност, а експлоатацията му ще започне през 2024 г., заявиха от Premier Energy.

wind energy

Газовият играч обяви също, че ще разработи 99-мегаватов вятърен проект с 16 турбини в източнорумънското село Разбойни. Финансирането на този проект в размер на над 100 млн. евро ще дойде от реинвестирана печалба и банкови заеми.

„Продължаваме експанзията си в основния сегмент на природния газ в Румъния, като същевременно вече създадохме нова бизнес линия в производството на зелена енергия. Фокусираме се и върху Централна и Югоизточна Европа и вече имаме набелязани цели за придобиване в сектора на възобновяемата енергия в съседните държави: България, Гърция и Хърватия“, заяви ръководителят на финансовия отдел на компанията Iuliana Panescu.

Може да харесате още...