pixel

Румъния удари Лукойл

LUKOIL

Румънските власти са препоръчали да бъде спряна работата на компанията Лукойл в страната.

През миналата седмица от прокуратурата в северната ни съседка наредиха конфискуването на складовите наличности на руската компания в Румъния, на стойност 235 млн. евро.

Мерките са част от разследване срещу Лукойл за пране на пари и укриване на данъци.

Действията на прокуратурата могат изцяло да спрат дейността на компанията в страната, тъй като руският нефтен гигант внася петрола от Русия чрез държавния оператор Oil Terminal. Преработва го в рафинерията си Petrotel и след това продава горивата на румънския пазар чрез дистрибуторска мрежа от над 300 бензиностанции.

Според предварителното становище на прокурорите, руската компания е нанесла щети на румънския държавен бюджет в размер на около 230 млн. евро.

Лукойл Румъния е една от десетте най-големи компании в страната по размер на оборота. Дружеството има продажби за 13.1 милиарда евро за миналата година, но според данъчните си отчети работи на загуба.

От руската Лукойл заявиха днес, че са спрели работата на своята петролна рафинерия Petrotel в Плоещ, Румъния.

Укриването на данъци и прането на пари от порядъка на милиарди евро годишно не могат да се случват без политически и институционални съучастници, отбелязаха румънски медии миналата седмица. Според в. “Ромъния либера” “Лукойл” притежава цистерни, притежава складове за горива, има мрежи в близост до нашите граници, откъдето може да внася чрез фирми фантоми петролни продукти.

А ето как е у нас – Лукойл Нефтохим АД:
Деклариран приход за 2013 г. – 7,3 млрд лв, загуба – 241 милиона лв;
Деклариран приход за 2012 г. – 8,2 млрд лв, загуба – 99,7 милиона лв;
Общо за последните 6 години – 40 млрд лв.
Няма година, в която те да са отчели дори 1 стотинка печалба.

Може да харесате още...