pixel

Русия и ОПЕК през юни ще обсъдят влиянието на шистовия петрол върху световния пазар

Русия планира през юни среща с представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за обсъждане на влиянието на добива на шистов петрол върху световния петролен пазар, съобщи министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

През ноември 2014 г. Новак и председателят на „Роснефт“ Игор Сечин обсъдиха ситуацията с цените на петрола с представители на Саудитска Арабия, Мексико и Венецуела. Срещата се състоя във Виена преди заседанието на ОПЕК, на което организацията взе решение да не намалява квотите за добив на петрол, което предизвика срив на цените на петрола, припомня Прайм.

„Следващата среща между Русия и ОПЕК е планирана да се състои във Виена през юни. Тя не е свързана със заседание на ОПЕК. Този път ние ще обсъждаме влиянието на шистовия петрол върху петролните пазари“, казва Новак и в интервю за Ройтерс.

Ниските цени на петрола вече повлияха върху броя на сондажните платформи в САЩ, които увеличават добива от шистови въглеводороди. По данни на американската компания за услуги в сектора Baker Hughes броят на сондажните платформи по добив на петрол и газ в света по целия свят през февруари е спаднал до минимума от януари 2010 г., като в САЩ този процес протича по-бързо.

„Днес ние виждаме, че броят на сондажните платформи съществено спада в сравнение с 2014 г. – с около 30%. Но има проекти, които както и преди се осъществват независимо от понижението на цените“, отбеляза Новак. По-рано в сряда министърът на енергетиката на Русия съобщи, че ведомството очаква световните цени на петрола да се установят на нивото от 60-70 долара за барел през втората половина на тази година.

3e-news.net

Може да харесате още...