pixel

Русия предложи реформа на петролните пазари

Петролният пазар трябва да бъде реформиран, за да отразява реално търсенето и предлагането.
Това призова в статия за британския вестник “Файненшъл таймс” ръководителят на руската петролна компания Роснефт Игор Сечин, цитиран от БТА.

Днешните изкривени петролни пазари не отразяват реалността. Те са движени от финансови спекулации, които имат по-голяма тежест от реалните фактори търсене и предлагане. Финансовите пазари имат склонност да създават икономически балони, а тези балони се пукат, посочва Сечин, припомняйки кризата с технологичните компании известна като балона дотком (dotcom) и ипотечната криза.

Според ръководителя на Роснефт съществуващата регулация влошава нещата. Той посочва за пример забраната на САЩ за износ на петрол, която дава несправедливо преимущество на американските рафинерии пред европейските им конкуренти. Друг пример, който Сечин критикува, е акцизният режим в ЕС, налаган на продуктите на петролна основа.

Според него санкциите срещу Иран засягат доставките и търговския баланс. Той е на мнение, че в дългосрочен план санкциите срещу Русия излагат на риск сигурността на доставките за Европа.

Фактът, че петролът е облаган различно на различни места нарушава условията на търговия и обяснява защо петролният пазар в Европа и САЩ е структуриран различно, пише Сечин.

Според ръководителя на Роснефт финансовите играчи трябва да имат по-малко влияние върху петролните цени. Търговията трябва да стане по-прозрачна, за да се предотвратят манипулации на цените, а делът на физическия обем на търговията с петрол трябва да се увеличи до 10-15 процента. Споделянето на информация като обемите на производство и потребление, цените и някои условия по договорите, ще попречи на изкривяването на цените, посочва Сечин.

Според него изглежда цените на петрола скоро ще се възстановят до 60-80 долара за барел, което е рентабилна цена за нови кладенци, от които светът се нуждае. Но ако пазарите са изкривени и възстановяването отнеме повече от необходимото, то много сегашни проекти за добив ще бъдат замразени и цената в крайна сметка ще се повиши до 90-100 долара за барел или повече, предупреждава Сечин.

Може да харесате още...