pixel

Русия пусна на вода първата в света плаваща АЕЦ

Първата в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ е на път от балтийския корабостроителен завод, където бе завършена, към Мурманск, където ще бъде заредена с ядрено гориво. След това съоръжението ще бъде изтеглено до крайната си дестинация – Певек, Чукотка, в руския Далечен изток, където ще работи край брега. Това ще стане през лятото на 2019 г., след зареждането с ядрено гориво и когато екипажът се качи на борда. „Академик Ломоносов“  ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ, като по този начин ще се спестят 50 000 тона въглеродни емисии годишно, според руски източници. След свързването към мрежата, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната атомна централа в света.

АЕЦ-ът е снабден с два реактора, всеки с мощност от 35 мегавата, подобни на тези, които се използват на ледоразбивачите. Морският съд е дълъг 144 метра, широк е 30 метра и има водоизместимост от 21 000 тона.

Плаващата атомна електроцентрала е проектирана да осигурява електричество в труднодостъпни области на Руската федерация. Според производителя им тези малки атомни реактори могат да работят нонстоп без нужда от повторно зареждане с гориво от три до пет години, като по този начин значително намаляват стойността на производството на електроенергия. Централата може да бъде доставена до всяка точка по крайбрежието и да бъде свързана към съществуващата енергийна мрежа.

Природощитните организации реагираха остро, след като Русия изпрати в морето „Академик Ломоносов“. „Грийнпийс“ и други активисти нарекоха АЕЦ-а „Плаващия Чернобил“ и „Ядрения Титаник“. Те предупреждават, че може да се стигне до тежка авария.

Може да харесате още...