pixel

Руски медии: Обидена, България подкрепя ”санкционната война”

„Обидена заради „Южен поток“, България „упорито подкрепя“ евросанкциите срещу Русия, твърдят руски медии.

„Властите в България упорито подкрепят политиката на санкции към Русия“ от страна на Европейския съюз, пише „Росийская газета“. Наред с други вестници московският официоз коментира изявленията на българския министър на външните работи Даниел Митов пред Ройтерс.

Митов каза, че страната му няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, която по думите му не спазва международните закони в украинската криза, пише руският вестник.

Германските власти и външните министри на Великобритания и на Полша също заявиха по-рано, че още не е дошло време да се отменят санкциите срещу Русия, отбелязва „Комсомолская правда“.

„Росийская газета“ напомня, че съдейки по изявленията на украинския президент Петро Порошенко, „антируската му външна политика вече е струвала на страната 15 милиарда долара“.

Вестникът се пита дали българският премиер Бойко Борисов има данни колко губи и предстои да загуби България „от санкционната война с Руската федерация“. „Вероятно обаче националните интереси минават на втори план, щом по българското рамо все по-красноречиво и явно болезнено потупва Вашингтон“, пише изданието.

България се обиди заради „Южен поток“ и подкрепи антируските санкции, пише на сайта си „Експрес газета“. България много се надяваше да поднови сътрудничеството с Русия по този проект, но руският президент Владимир Путин заяви, че София още не е представила пълни юридически гаранции.

Освен това строителството в тази посока временно или завинаги изгуби актуалност във връзка с размразяването на проекта „Турски поток“ – тази информация едва ли е зарадвала българското правителство, смятат аналитици, цитирани от агенция ВИСТАНЮЗ.

От разпадането на Съветския съюз политическият елит в България „е ориентиран към Запада и се ръководи на първо място от сигналите от Брюксел и Вашингтон, а по тези от Москва – на второ“ място, коментира мрежовото издание „Ридус“.

dir.bg

Може да харесате още...