pixel

Ръждата обещава тласък за водородните двигатели

Ръждата обещава тласък за водородните двигатели

Ръждата може да помогне за увеличаване на ефективността на производството на водород чрез слънчева светлина – потенциално зелен източник на енергия.

Малки (с нано размери) частици хематит (кристали железен оксид, или ръжда) са показали, че могат да разделят водата на водород и кислород в присъствието на слънчева енергия, съобщи BBC. Резултатът от това откритие може да бъде крачка към евтиното и екологично генериране на водород от слънчева светлина и вода.

Подробности за иновацията са публикувани в списание „Природни материали“.

Изследователи от Швейцария, САЩ и Израел са идентифицирали това, което те наричат „шампионски наночастици” от хематит, които са с размер няколко милиардни от метъра. Мехурчета водороден газ започнали да се появяват спонтанно, когато малките зърна хематит били поставени във вода под слънчевата светлина като част от фотоелектрохимична клетка (PEC). Наноструктурите изглежда като миниатюрен карфиол и се „отглеждат“ като слой върху електрода.

Ключът към подобряването на технологията крие в разбирането как електроните вътре в хематитовите кристали взаимодействат с краищата на гранулите в рамките на тези “шампиони”. Там, където частицата е разположена в правилната посока и не съдържа граници на гранулите, електроните минават по-ефективно.

Това позволява разделянето на водата, което води до улавянето на около 15% от енергията в слънчевата светлина. Тази енергия може да се съхранява под формата на водород.

Железният оксид е евтин, а електродите, нужни за създаването на изобилен, екологично добит водород от вода чрез този фотохимичен метод ще са сравнително евтини и ефективни.

Водородът, добит от вода и слънчева светлина по този начин, ще може да се съхранява, транспортира и продават за захранване на водородни горивни клетки за автомобили и други електрически системи.

greentech.bg

Може да харесате още...