С какво да се отопляваме през зимата?

Дървата се продават между 75 и 100 лв. на кубик, а най-добро е т.нар. бяло меше. Пелетите са между 450 и 550 лв. за тон, но в комбинация с термопомпа изискват и първоначална инвестиция. Въглищата са между 250 и 350 лв. на тон.

Именно твърдото гориво изглежда най-изгодно да поддържа зимно време температура на около 70 кв.м в рамките на 20-21 градуса. Цената за сезона се определя на около 500 лв. С газ, според запознати, идва малко повече.  Но да не забравяме новите цени. Ако в началото на годината 1000 куб. м струваха 342,22 лв., то вече са 456,65 лв. И това е цена без тарифите за достъп, пренос, акциз и ДДС.

На ток вариантите са климатик, радиатор, духалка. При цена от над 21 ст./ кВтч през деня и над 12 ст./кВтч нощна последните 2 варианта изглеждат кощунствени, цената може месечно да надхвърли 300 лв. Независимо от факта, че за печка или радиатор инвестицията е до стотина лева. За енергоспестяващ климатик (над 700 лв.) цифрите са вече различни.

Парното тази зима е по-скъпо, пак заради скока на природния газ. Отчита се за грешка изключването му сутрин (когато се отива на работа) и после шоково включване в късния следобед.

Изчисления на Института по енергиен мениджмънт обаче, сочат в таблица на т.нар. цена на полезната топлинна енергия, че с климатик с клас А+++ през зимата можем да се отопляваме най-пълноценно и евтино. Малко по-скъпо излиза печката на дърва, акумулиращата и на газ. За сравнение, парното е посочено на двойна цена от климатика.

Но тук да не пропускаме, че трябва да имаме стартово 1000 лв., за да закупим електроуреда.

Затова мислете добре (и за джоба си, и за природата), избирайки топлото.


Вижте също...