Съхраняване на енергия с нагорещен силиций

Изследователи от Технологичния институт на Масачузетс (MIT) използват силно нагрят силиций за съхраняване на излишъците от ток. Материалът се нагрява над точката му на топене, която е при 1410°С и така получената интензивна радиация се превръща отново в електричество, посредством използване на слънчеви клетки.

Системата се състои от два изключително добре изолирани графитни резервоара. Първият помещава течен силиций, нагрят до температура над 1900°С. Когато вятърните турбини и слънчевите панели произведат повече електроенергия, отколкото е необходима, системата на MIT подава горещия силиций към втори резервоар. Той преминава през допълнителни нагревателни елементи, които го загряват до 2370°С.

В това изключително нагрято състояние, силицият започва да излъчва изключително ярка светлина, която след това се използва при недостиг на електричество, като се изпомпва обратно в първия резервоар през прозрачни тръби, които са заобиколени от слънчеви клетки. Тези слънчевите клетки произвеждат обратно електричеството, което се подава към мрежата.

Системата за съхранение на топлината на базата на силиций е проектирана като буферно хранилище за електричество, което е с много по-ниска цена от литиево-йонните батерии. Новата система се очаква да бъде дори по-евтина от помпените електроцентрали и, за разлика от тях, може да се използва навсякъде по света. Вече се работи по създаване на първите десет мегаватови тестови съоръжения.


Вижте също...