pixel

Само 3% от домакинствата са газифицирани

Само 3% от домакинствата са газифицирани

Едва 3% от българските домакинства са газифицирани, това каза Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт на кръгла маса по темата. Тя допълни, че за последните 15 години потреблението на природен газ е намаляло. Само 10% от домакинствата и 16% от общините имат достъп до мрежата.

30,8 на сто за разходите от енергия у нас като процент от брутния вътрешен продукт, а в ЕС той е 11,3 на сто, каза Диловска. Тя се спря на темата за енергийната стратегия, сред чиито приоритетите са до 2020 година страната ни да постигне 50 процента спестяване на енергията и 30 процента битова газификация до голяма годишна икономия на първична енергия, увеличаване на спестените емисии и други ползи.

Ако сега потребителите на газ спестяват малко над 1000 лева годишно от сметки за енергия, то през 2020 година спестяванията ще са над 2000 лв., каза още Диловска. В цифри целта 30 процента битова газификация означава 1 млн. домакинства да потребяват синьо гориво, 50 процента от общия брой на общините да бъдат газифицирани, при което изградената мрежа ще е над 10 000 км.

До края на годината трябва да е готова програмата за ускорено газифициране в страната, каза екоминистърът Нона Караджова по време на обсъждането. Тя уточни, че в нея ще са заложени редица финансови, нормативни и други мерки за разрешаване на проблемите в областта.

lev.bg

 

Може да харесате още...