pixel

Самоизграждащ се небостъргач улавя замърсяването на въздуха

Самоизграждащ се небостъргач може да преобразува вредните парникови газове в използваеми строителни материали.

Това е самоизграждаща се структура, чийто „растеж“ е зависим само от атмосферните условия и качеството на въздуха около него. Въглеродният диоксид се превръща в твърд материал, който се натрупва върху съществуващата структура-скеле. Този иновативен проект спечели третата награда на тазгодишния конкурс за небостъргачи eVolo Skyscraper 2014.

Самоизграждащият се небостъргач крие вълнуващата перспектива за превръщане на замърсителите на въздуха в строителен материал. Подходът се основава на съществуващите научни изследвания за улавянето на въглеродните газове чрез „карбонофилни“ смоли и трансформирането им в монолитен строителен материал, който може да създава самостоятелно „растящи“ структури. Скелето улеснява започването на процеса. Въпреки това действителното моделиране и растежът на структурата се определят от факторите на околната среда като вятъра, времето и наситеността с въглероден двуокис в атмосферата. Растящата структура може да се разгръща в шест посоки.

Структурата може да създава групи от обитаеми пространства, достъпът до които става през към центъра, а всяка от тях може да се сдобие с допълнителни комуникационни трасета. Подобно на тетрис, тази схема създава създава безброй пространствени варианти.

greentech.bg

Може да харесате още...