pixel

Самопочистващи се чинии могат да спестяват хиляди литри вода

Самопочистващи се чинии могат да спестяват хиляди литри вода

Ако мразите да миете чинии след хранене, това е добра новина за вас: миенето на посудата скоро може да се окаже само спомен от миналото благодарение на невероятно ново покритие за чинии, което кара храната просто да пада от съдовете. Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Но според шведското дизайнерско студио “Tomorrow Machine”, това е съвсем реално решение за разточителното (и трудоемко) миене на съдовете. Самостоятелно миещите се чинии на студиото са промазани със специално покритие и имитират листата на растението лотос, така че всяка частица вода или мръсотия просто се изсипва и изтъркалва. Вместо да се използват литри вода за миене след хранене, човек просто трябва да изтръска отпадъците право в кошчето (по възможност – такова за компостиране). Звучи лесно, нали?

„Tomorrow Machine“ са работили заедно с учени от Кралския технологичен институт в Стокхолм, за да разработят самопочистващите се чинии. Покритието е направено от вид восък, разтворен при високо налягане и висока температура. Той отблъсква водата, маслата и мръсотията, казва Ханна Билквист, дизайнер от „Tomorrow Machine”. Екипът твърди, че покритието е по-добре за околната среда, тъй като би могло да спести огромно количество вода, която обикновено се пропилява за измиване на чиниите. Това спестява и енергия, използвана за нагряване на водата, а и намалява използването на почистващи препарати.

Любопитно е, че дизайнерите и изследователите са започнали работата си по тази идея, след като били поканени да представят идея за футуристичен продукт, който може да бъде направен от дървесно-базирана целулоза от шведската федерация на дърводобивните индустрии.

Може да харесате още...