pixel

Сан Франциско е на път да забрани пластмасовите бутилки за вода

Сан Франциско е на път да забрани пластмасовите бутилки за вода

Сан Франциско е на път да ограничи продажбата на пластмасови бутилки за вода на територията на общинските имоти. Това е първото подобно действие от страна на голяма община в САЩ и най-новото от цяла поредица от мерки за намаляване на отпадъците, включваща забрана на найлоновите торбички за хранителни стоки.

Съветът на надзорниците гласува единодушно да се започне постепенно премахване на продажбата и разпространението на вода в пластмасови бутилки за еднократна употреба. Забраната ще важи на територията на всички терени, които са градска или общинска собственост. Решението влиза в сила от следващата есен. Предвижда се и да се забрани закупуването на вода в пластмасови бутилки с пари от общинския бюджет.
plastic-bottles-SXC_HU

„Налице са невероятни, огромни екологични щети от пластмасовите бутилки за вода“, каза надзорникът Дейвид Чиу, който въведе мярката. „Нужни са 1000 години за разграждането на една обикновена пластмасова бутилка за вода.“

Сан Франциско изглежда е първият град, който се опитва да подтикне потребителите да избягват използването на еднократни бутилки за вода. За тях еколозите казват, че пълнят депата за отпадъци и стигат чак до морето, подобно на найлоновите торбички.

Чиу, който предложи тази мярка, казва, че ограниченията за продажбата на бутилирана вода ще са част от поредица от мерки, която започна със забраната за найлоновите пликчета чанта през 2007 г. и предвижда агресивна общоградска кампания за рециклиране.

Производството, продажбата и транспортирането на бутилки за еднократна употреба за вода води и до засилване на зависимостта от изкопаемите горива, заяви Чиу.

„В Сан Франциско ние играем водеща роля в борбата за нашата околна среда“, заяви Чиу. Градът генерира десетки милиони бутилки за вода, които отиват на депата, центровете за рециклиране или в океана всяка година.

Съществен елемент от новата забрана е решението да бъде забранено закупуването на вода, пакетирана в пластмасови бутилки за еднократна употреба, с пари от бюджета на общината.

Важен компонент от новата регулация е и забраната на пластмасовите бутилки за всички обществени мероприятия – паради, концерти и др.

До октомври 2016 г. забраната ще се прилага за повечето събития на открито. Тя ще обхване и всички мобилни павилиони за храна и всички други мобилни търговци, които продават напитки по улиците на града.

На организациите с нестопанска цел, които са организатори на събития, които привличат повече от 250 000 участници, включително известния гей парад в града, ще бъде разрешено да продават и раздават бутилирана вода най-късно до януари 2018 година. След това организаторите ще трябва да кандидатстват пред общината за „разрешение за изключение“ да продават бутилирана вода  на своите мероприятия.

Някои спортни събития в града, както и международното летище на Сан Франциско, ще се ползват с някои изключения.

greentech.bg

Може да харесате още...