pixel

Санирането на един блок отнема от 3 до 5 месеца

Над 1,1 млн. са домакинствата, живеещи в панелни блокове с минимум 36 самостоятелни апартамента. Санирането на един блок ще отнема от три до пет месеца.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представяне на мерките на Националната програма за енергийна ефективност, предаде БТА.

Не е нужен отделен текст в закона, имаме си Конституция, обясни Павлова в отговор на въпрос дали по този начин няма да се разсеят притесненията на хората относно програмата.

Националната програма за саниране тръгва този месец, но вече е предмет на дебати и причина за притеснения у собствениците на жилища.

В много от сградите, които отговарят на условията, вече бяха проведени общи събрания. Масово хората изказват тревога, че програмата ги задължава финансово и се боят, че може да изгубят жилищата си.

Другите притеснения са, че влизайки в т. нар. сдружения за участие в Националната програма за саниране, собствениците ще поемат и други задължения.

Например, че ако някой не плаща редовно за осветление, стълбище, асансьор или парно, комуналните фирми може да задължат останалите членове на сдружението да обезпечат дълга със своето имущество.

Според приетите от Министерския съвет методически указания, сдружението не поражда други права и задължения за членовете му, освен конкретния предмет на дейност – получаване  на безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Данъкът се увеличава с няколко лева

Данъкът и такса смет за жилищата, обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 до 5 лева, обясни още Павлова.

Експеримент с данъчния софтуер е показал, че например за апартамент от 80 кв м в идеалния център на София и Благоевград, с направени възможно най-луксозни подобрения по програмата, данъкът ще поскъпне средно с 1.61 лв. на годишна база.  Такса смет ще скочи с 1 – 1.20 лева, обясни министър Павлова.

Тя подчерта, че след санирането, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите.

Министърът предупреди, че ще трябва да се намери място за складиране на материалите за ремонтите.

Освен за данъците, гражданите питат и как да процедират с антените на мобилните оператори, монтирани по покривите, за които собствениците на жилища получават наем.

“Ако се прави ремонт на покрива, антените ще се преместват за сметка на мобилните оператори, същото се отнася за рекламните пана”, отговори министър Павлова.

Когато ще се санират сгради с ведомствени жилища, страна по договорите ще е и съответното министерство, принципал на фирмата собственик на имотите, какъвто е случаят с блоковете на ВМЗ – Сопот.

Националната програма за енергийна ефективност предвижда държавата да инвестира безвъзмездно 1 млрд. лв. в обновяване на частни жилищни сгради, проектирани преди април 1999 г. Тя ще действа в продължение на две години в цялата страна.

dir.bg

Може да харесате още...