pixel

Санират големите блокове на части

Големите блокове, при които има множество входове, да могат да се обновяват на части, а не като цели сгради. Това е една от промените, които се готвят в националната програма за саниране.

Предложението е на Националното сдружение на общините, а от Министерството на регионалното развитие са склонни да го приемат. Не можем да си позволим санирането да е през вход, но е възможно да се прави на отделни секции от сградите, които са с по десет входа например, а след това да бъдат санирани и останалите, заяви наскоро министър Лиляна Павлова, пише “24 часа”.

Проблемът възниквал при създаването на сдружение на собствениците в блокове с много секции и с 200 до 700 апартамента. Например в блок с 8 входа и 4 секции собствениците от две са съгласни да учредят сдружение и да кандидатстват за безплатно саниране. От другите две обаче има несъгласни и така проектът се спира.

“Трябва да видим какво пречи на програмата, а не да искаме на всяка цена целият блок да се обнови. В големите градове има сгради, които са като малки населени места по брой на жилища, освен това секциите са разделени от фуги и е възможно да бъдат санирани самостоятелно”, твърди Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините.

Такова предложение до Министерството на регионалното развитие са направили и от столичната община, съобщи Влади Калинов, който е ръководител на групата, която оценява документите на сдруженията на собствениците. Когато хората от несъгласните входове видят, че съседните секции са обновени, това може да ги накара и те да го поискат, казва той.

Може да харесате още...