pixel

Сърбия ще проведе първия търг за вятърна енергия

wind energy

Министерството на рудодобива и енергетиката на Сърбия планира да проведе първия търг за вятърна енергия в балканската страна през първото тримесечие на 2023 г., съобщи министърът Dubravka Djedovic по време на неотдавнашно събитие в базирания в Белград американско-сръбски бизнес хъб AmCham.

Министерството ще приеме и тригодишен план за търгове, който ще отразява прозрачно желаната динамика на развитие на сектора на възобновяемите енергии, което ще улесни инвеститорите при планирането на техните инвестиции, каза още министърът.

Тя подчерта също и необходимостта от повишаване на енергийната ефективност на публичния сектор, икономиката и домакинствата в Сърбия. Понастоящем Сърбия потребява четири пъти повече енергия от средното за Европа, за да произведе една и съща единица БВП, според министъра.

wind energy

През ноември 2021 г. сръбското правителство беше планирало да проведе първия си търг за възобновяема енергия до края на същата година. Конкурсът, който междувременно така и не се състоя, беше отворен за възобновяеми енергийни източници с мощност над 500 киловата, вятърни паркове с мощност над 3 мегавата и демонстрационни проекти. По онова време правителството определи квота само за вятърната енергия, като целеше чрез търга да бъдат продадени 400 мегавата.

Снимки: Tesla wind

Може да харесате още...