pixel

САЩ готви нови 4 млрд. долара за подпомагане на възобновяемата енергия

Енергийният департамент на САЩ представи план, с който предложи до 4 млрд. долара заемна помощ за проекти за възобновяема енергия. С това енергийното ведомство отвори нов кръг финансиране за програма, която понесе остри политически критики и атаки заради финансирани от правителството провали.

Проектът има за цел да осигури гаранции по заеми за иновативни проекти, които ограничават или напълно избягват емисиите на парникови газове.

По-специално планът ще се фокусира върху съвременните технологии за електрически мрежи и съхранение на енергия, биогорива, които могат да се използват в конвенционалните превозни средства, енергия от отпадъчни продукти и подобряване на енергийната ефективност.

Този най-нов кръг финансиране идва след програмата за финансиране в рамките на пакета икономически стимули от  2009 г., който подкрепи множество проекти за слънчева, вятърна и геотермална енергия, включително фалиралото предприятие за слънчеви панели Solyndra.

Въпреки гръмовното сгломолясване на Solyndra, администрацията на Обама настоява, че повечето от правителствените инвестиции в енергетиката са постигнали добри резултати.

Критиците на програмата за заемите обвиниха администрацията на Обама, че дава рамо на политически съюзници.

greentech.bg

Може да харесате още...